how it works in the US

Co dělat, když už jste za louží

Když už v sobě seberete tolik odvahy a sednete do letadla a vydáte se za louži, měli byste mít představu o tom, co tam chcete dělat, až se tam dostanete. Člověk si myslí, že v Americe bude moc věcí a málo času a jak to všechno vyřeší, až tam bude, ale nenechte se zmást – pamatujte, jak tam jednou přijedete a nikoho nebudete znát, to nejtěžší je sedět u sebe v pokoji a brečet. To nejlepší je mít už plán a potkávat nové lidi.

A v čem konkrétně? Průvodce začíná!

Fotka uživatele Kateřina Vičíková.

  1. SPORTY

Amerika je velká země s velkými lidmi a na sporty se tu klade velký důraz – mnohdy mnohem větší než na známky nebo umění. Když je jeden dobrý sportovec, nezáleží na tom, jak mu jde matika a klidně dostane tučné stípko od univerzit ze spousty států. Baví vás sporty? Tak to se máte! Pokud jste dobří ve sportech, najdete si kamarády neuvěřitelně snadno. Prostě se vrhněte do toho, co vám jde a máte to.

Já bohužel mezi bůhvíjak zdatné atlety nepatřím – ano, chodím běhat, lyžovat, plavat nebo jezdím na kole, ale žádná profi basketbalistka nejsem, baseball jsem hrála všehovšudy dvakrát v životě a při fotbale se tak tak trefím do balonu. Rozhodně se nevrhejte do sportu, co jste předtím nikdy nehráli – děti v Americe trénují už od školky a nebudou na vás zrovna dvakrát příjemní, když vám to nepůjde – budete outsider.

RADA NA KONEC:  Pokud se necítíte jako dobří a profi v nějakém sportu, jít na cross country running. Je to sice těžké a náročné, ale běžet zvládne každý a když se vám nedaří, nic se neděje. Cross Country – neboli XC je non-cut sport, což v podstatě znamená, že můžete být pomalí jak želva a stejně vás budou mít v týmu rádi.

2. UMĚNÍ

Americké školy nabízí mnohem větší výběr předmětů – a mezi ně patří i umělecké předměty! Tohle bylo něco pro mě, protože já, pokud zrovna nejím nebo nespím, tak zpívám. A někdy se to i prolíná. Pokud jste umělecké dítě, vrhněte se do toho naplno! Běžte kreslit! Zapište se do sboru! Nastavte si laťku vysoko a zvolte si složitější předměty. Pokud opravdu rádi malujete nebo na něco hrajete, běžte do toho! Můžete se tomu věnovat hodinu denně a navíc potkáte lidi, které zajímá to stejné, co vás a tím pádem si snadno najdete kamarády.

RADA NA KONEC: Běžte do toho! Já osobně šla do nejtěžšího sboru na škole a vyplatilo se to. Mám úžasné kamarády a i po škole jsme spolu trávili hodně času, jak na koncertech a kulturních akcích, tak i jen tak, protože jsme chtěli.

3. PŘEDMĚTY

Jak říkám, Americké školy nabízí mnohem více předmětů, než ty naše. Astronomie, sociologie, psychologie, vaření nebo i japonština. Běžte tam, kde vás to bude bavit! Samozřejmě musíte chodit do angličtiny, dějepisu a matematiky, ale pak máte minimálně 4 další předměty zcela na výběr dle vašeho gusta.

RADA NA KONEC: Já se letos vrhla sociologickým směrem – dala jsem si Afroamerická studia a sociologii. A všem to vřele doporučuji. Uvědomte si, že jedete do úplně nové země, kde všechno funguje jinak. A žijí tam jiní lidé. Jak nejlíp poznat všechno možné o společnosti v Americe a udělat si vlastní názor na americkou politiku, armádu nebo i rasismus? Běžte do sociologie! Dozvíte se hromadu věcí o tom, jak to funguje, uslyšíte mluvit lidi z ostatních skupin – ať už rasových nebo socioekonomichých – o tom, jak se cítí, co je trápí, jak se jim žije. Poznejte, jak Amerika doopravdy funguje, ať nejste jen další ovce, co papouškuje to, co ostatní říkají. Sociologie je hlavně o tom poslouchat ostatní a vyjadřovat svůj názor. Je to nejlepší věc, co vás v Americe může potkat.

A Afroamerická studia? Běžte do toho! U nás zrovna velkou černošskou komunitu nemáme, ale v USA je to naopak. A jak se tam vlastně vzali? Co je pravdy na předsudcích, co vůči nim lidé mají? Je pravda, že rasismus skončil po Civil Rights Movement? Přesvědčete se sami. A udělejte si vlastní názor! Využijte toho, že jste v naprosto jiné zemi a něco se o ní naučte. Něco víc, než je v knížkách!

 

One thought on “Co dělat, když už jste za louží

  1. To je moc super Kači 🙂
    Na příští rok jsem si taky dala sociologii dálkově (a lektoři jsou taky z Ameriky), takže přesně rozumím, co tě na tom láká 😀 ♥
    B.

    Like

Leave a comment